Ελληνικά > Ποιές είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για τις επόμενες Ευρωεκλογές;
05 Feb 2019

Ποιές είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για τις επόμενες Ευρωεκλογές;

Ποιές είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων για τις επόμενες Ευρωεκλογές;

Από το 1973, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί διεξάγουν τη δημοσκόπηση για το Ευρωβαρόμετρο δύο φορές τον χρόνο. 

Η έρευνα αυτή αναλύει μια ευρεία γκάμα επίκαιρων θεμάτων που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διατρέχουν τα Κράτη-Μέλη, εστιάζοντας στη στάση και τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ένωση και τους θεσμούς της.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές επικεντρώνονται στην αντίληψη αλλά και τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες της Ε.Ε. για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ένα αναλυτικό πλαίσιο της εξέλιξης της κοινής γνώμης στα ευρωπαϊκά θέματα και η έρευνα πραγματοποιείται τόσο σε εθνικό επίπεδο στα Κράτη-Μέλη αλλά και σύμφωνα με ειδικά κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ποικίλλουν: μετανάστευση, επισιτιστική (αν)ασφάλεια, προκλήσεις για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τρομοκρατία. Οι Ευρωπαίοι/ες έχουν τις ίδιες απόψεις σχετικά με τις Ευρωεκλογές του 2019; 

Αυτό το ερώτημα απασχόλησε το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2018 σε 27.601 πολίτες από 28 Κράτη-Μέλη: έξι είναι τα βασικά ζητήματα που υπογράμμισαν οι πολίτες της Ε.Ε.. Μάλιστα, τα θέματα αυτά εκλαμβάνονται ως ευαίσθητα και επιτακτικά και θα έπρεπε, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες και τις ερωτηθείσες, να βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνια για το 2019.

Επομένως, τι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες από την Ένωση; Να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα: 

Οι Ιταλοί ανησυχούν για τη μετανάστευση (66%), ενώ οι γείτονες Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για την εργασία, κατά ένα συντριπτικό 81%.

Τους Γάλλους τους απασχολούν περισσότερο οι τρομοκρατικές επιθέσεις (60%), γεγονός που δεν μας εκπλήσσει καθώς η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και συχνούς στόχους τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.

Οι Βορειοευρωπαίοι νοιάζονται περισσότερο για το περιβάλλον (με ποσοστό πάνω από 50%): οι Ολλανδοί, Σουηδοί Δανοί και Φινλανδοί ανέδειξαν την περιβαλλοντική συντήρηση και την κλιματική αλλαγή ως το πιο επείγον θέμα για το Κοινοβούλιο. Μάλιστα, στις χώρες αυτές οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο δραματική και πρωτοφανή άνοδο. 

Ποιά είναι τα σημαντικότερα θέματα για ‘σένα; Οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις μερικούς μήνες, παίξε το κουίζ μας και ανακάλυψε ποιά Ευρωομάδα σε εκπροσωπεί καλύτερα!